HAMYBON ENTERPRISE

HAMYBON ENTERPRISE (00918076-W)
DEBON BIN BODOD (000523196-T)

Wednesday, May 23, 2018

Perginya salah seorang pekerja kami

Hamybon Enterprise mempunyai berbagai bangsa pekerja am. Ada Iban, ada Kadazan, ada India, ada Melayu dan ada Cina. Kami bayar pada harga yang sama untuk setiap titik peluh yang dititiskan. Takde sebarang dikriminasi. 

Kebanyakkan mereka adalah golongan gelandangan. Yang mencari rezeki dengan menjadi pemandu lori atau pekerja kami. Ada yang hidup keseorangan dan ada juga yang sudah berkeluarga atau memang sukakan kehidupan sebegitu. Ada yang kais pagi makan pagi dan ada juga mewah (yang tu kami tak mahu kongsi). Yang pasti sebelum peluh dibadan mereka kering, kami sudah bagi gaji kerja pada mereka. Jadilah untuk mereka meneruskan kesinabungan hidup hari demi hari, bulan demi bulan..

Pada Mac lalu, perginya pemandu lori lapan tan kami. Seorang berbangsa Cina yang sangat setia.  Semasa hidupnya bakti dicurahkan memandu lori-lori kami, tidak berkira tentang kerja, dan paling penting mendiang sangat amanah bila melibatkan wang.  Urusan terakhirnya telah kami sempurnakan. Gaji akhirnya telah kami lunaskan. Alhamdulillah. 

Kita semua di dalam media sosial ini mungkin dah biasa hidup senang. Petik jari dah tentu dapat. Keluarga pula dari orang baik baik. Tempat tinggal selesa. Ibadah pun senang sahaja dilakukan. Rezeki pula melimpah ruah. Namun ada juga dikalangan kita masih struggle mencari wang ringgit dan salah satunya pekerja-pekerja saya. Ketahuilah mereka orang orang gelandangan ini masih ada harga diri. Mereka juga manusia walaupun mereka ada sisi gelap mereka. Janganlah kita memandang mereka dengan pandangan yang hina. Mereka mungkin ALLAH SWT uji dengan susahnya dan payahnya mencari duit demi sesuap nasi. Mereka juga tidak boleh dibiasakan meminta minta. Kami beri mereka pekerjaan yang bersesuaian sebagai tangungjawab fardhu kifayah.

Ibarat pepatah Cina, jadilah seperti teratai di atas tasik yang berlumpur. Bunga teratai dengan bentuk dan warnanya adalah salah satu bunga yang dapat memikat hati siapapun yang melihatnya, ia mengembang diatas air cantik menawan. Namun kecantikannya tidak dipengaruhi oleh lingkungannya. yang dipenuhi air yang keruh, berlumpur. Kita berhak memilih jalan kita. Mencorakkan warna kehidupan kita sama ada terus hitam, kekal putih atau pun dari hitam ke warna lebih pudar. 

Sekadar perkongsian dari Hamybon Enterprise 
Salam Ramadhan

gambar sumber google

Monday, April 2, 2018

Pemindahan rumah, pejabat, kilang, barang perseorangan dan lain-lain

Kami menawarkan
1)Perkhidmatan Lori (Pengangkutan dan pemindahan)
1 X 1 tan
1 X 3 tan
1 X 8 tan

2)Pembungkusan barang pindah

3)Pekerja Am

Lori 1 tan, 3 tan, 5 tan dan 8 tan
019-333 7620- call
017-210 3602 - Izza (call/SMS)
Sesiapa yang memerlukan sebutharga untuk perkhidmatan kami, bolehlah menghubungi kami







Thursday, March 23, 2017

Lori dan pekerja

017-2103602    /    019-3337620
017-2103602  /     019-3337620
017-2103602    /    019-3337620
017-2103602  /     019-3337620
017-2103602    /    019-3337620
017-2103602  /     019-3337620

Kami menawarkan
1) Perkhidmatan Lori (Pengangkutan dan pemindahan)
1 X 1 tan
1 X 3 tan
1 X 8 tan



Dari Kuala Lumpur ke kawasan/negeri lain

2) Pembungkusan barang pindah
Sebutharga akan diberi selepas melihat barang/mendengar barang yang disebutkan

3) Pekerja Am

4) Menjual kotak, bubble wrap, plastik wrapper dan sebagainya untuk pemindahan.
Kos penghantaran akan dicharge mengikut kawasan


Langkah yang perlu bila berpindah




Senaraikan barang-barang yang besar untuk memilih lori yang bersuaian dan telus dalam memberi info barang. Contoh jika ada 400 kotak, katakan 400 kotak bukan 40 kotak jadi kos takkan bertambah berlipat kali ganda. 

Sediakan masa yang mencukupi untuk bungkus barang dan berpindah. Tidak semua pemindahan boleh diselesaikan dalam masa 1/2 hari.


Sediakan kotak, selotape, bubble wrap untuk barang-barang kecil. Untuk memudahkan proses pengagihan barang apa kata tulis kotak tersebut untuk dimana dan dimana.

Packing/bungkus barang-barang yang mudah pecah dengan sempurna

Jika pemindahan melibatkan pengurusan loading atau perlu mendapatkan pengesahan, adalah perlu memohon terlebih dahulu sebelum memanggil lori untuk mengelakkan perkara tidak diingini. Contoh biasanya management di kondominium memerlukan beberapa surat untuk pemindahan. Ia perlu dilakukan beberapa hari sebelum berpindah untuk kelancaran pemindahan

Paling penting lantik ejen pemindahan/lori yang boleh dipercayai

Manpower/pekerja tukang angkat barang sangat penting bila berpindah. Kalau dua orang dibayar untuk memindahkan barang dalam satu banglo boleh menyebabkan pekerja cepat penat dan mungkin akan angkat kaki.



 

Biasanya 
~~lori 1 tan memerlukan 2 orang pekerja
~~lori 3 tan memerlukan 2-3 orang pekerja
~~lori 8 tan memerlukan 4-5 orang pekerja
seandainya ada pekerja sendiri, adalah menjadi kelebihan kepada pemilik barang kerana dapat menjimatkan kos pekerja

Fahami
Lori 1 tan biasanya mampu menjalankan 2 atau 3 trip satu hari bergantung kesesuaian waktu, cuaca dan barang yang dipindah

Lori 3 tan biasanya menjalankan 2 trip satu hari bergantung kesesuaian waktu, cuaca dan barang yang dipindah

Lori 8 tan biasanya hanya mampu menjalankan 1 trip satu hari bergantung kesesuaian waktu, cuaca dan barang yang dipindah



Monday, November 7, 2016

Ahli Baru Kami

Memperkenalkan ahli keluarga baru Hamybon Enterprise

Lori 3 tan kami yang baru. Atas permintaan ramai, kami cuba sediakan lori 3 tan kembali. Sekarang anda boleh menyewa lori 3 tan dengan kami tanpa was-was
 

 

 
Lori 8 tan kami tetap beroperasi seperti biasa
 


Lori 1 tan kami juga beroperasi seperti biasa




Kepada sesiapa ingin mendapatkan sebutharga/lori bolehlah call/whatsapp/sms 
017-2103602    /    019-3337620
017-2103602  /     019-3337620
017-2103602    /    019-3337620
017-2103602  /     019-3337620
017-2103602    /    019-3337620
017-2103602  /     019-3337620

Friday, August 12, 2016

Roda kehidupan

Mengupdate akaun bulan lepas.. 
Akaun agak menyedihkan selepas musim raya. 
Hero otai kami langsung tak berjalan. 
Hero muda jalan sekali sekala. 
Namun kami tak mudah patah semangat. 
Kerana perniagaan inilah yang membesarkan kami, perniagaan inilah memcorakkan kami dan perniagaan inilah membentuk kami agar lebih berdaya saing. 
Diharap bulan- bulan seterusnya akaun syarikat kami lebih banyak permintaan.. 
Amiiiin

017-2103602/019-3337620 

017-2103602/019-3337620 

 017-2103602/019-3337620

017-2103602/019-3337620 

 shahaizat@hotmail.com

Orang Malaysia rajin membaca. Sila call/sms/whatsapp nombor di atas atau email kami. Komen di blog tidak mampu kami balas kerana tiada detail untuk kami beri sebutharga dan kadangkala kami terlepas pandang komen tersebut





Thursday, July 14, 2016

Update Contact Number

Kepada sesiapa ingin mendapatkan sebutharga/lori bolehlah call/whatsapp/sms 

017-2103602    /    019-3337620

017-2103602  /     019-3337620

017-2103602    /    019-3337620

017-2103602  /     019-3337620

017-2103602    /    019-3337620

017-2103602  /     019-3337620
 


Buat masa ni kami hanya melayan sewa lori 
1 tan dan 8 tan saja.

Perkhidmatan lori kami based di Kuala Lumpur. 



Sila call/whatsapp/sms atau email kami. Komen disini kami takut terlepas pandang. Sori kepada sesiapa yang komen yer..


maaflah terpaksa naikkan post besar macam ni. Sebab takut ada yang terlepas pandang
 

Monday, April 11, 2016

Macam-macam Ragam



No. 1
Via Whatsapp
Salam
Nak tanya sewa lori boleh ker?
Nak Pindah luar negeri boleh ke? Bajet bape?
Wsalam. Barang apa ya?
Dari mana ke mana?

 ------------------------------------------------------------------------

No.2
Via Whatsapp
Hi
I nak tanya
Berapa you charge yeah
Untuk pengangkutan lori
Dari Cheras ke Shah Alam
Nak bawa katil sahaja
RM 150 tidak termasuk pekerja

sampai sudah tak direply whatsapp kami. Anggap takde rezeki jerlah
--------------------------------------------------------------------------
No.3 
Via Whatsapp
Salam
Saya nak tanya lori dari Serendah ke Semenyih berapa harga?


wsalam
barang apa ya?
yang sy hmm lori saiz no.2 dari kecik

err.. barang apa ya?
berapa harga bayaran lori untuk angkat barang
barang operator untuk pindah rumah

barang operator?
maaf tersilap barang perabot
leh listkan barang yang besar2?
nanti leh saya estimate lori berapa tan

-----------------------------------------------------------------------


saya tiada ilmu untuk membaca fikiran anda melalui Whatsapp
Tolong terangkan secara detail pemindahan mahu dibuat kemana, nak pakai lori berapa tan, barang apa, pekerja berapa orang...

takpe saya tetap melayan pertanyaan anda semua cuma mudahkan perbincangan dengan beri detail seperti dibawah. Anda senang dan saya pun senang
(^^) (^^) (^^)

-Barang apa : senaraikan barang yang besar
-Dari mana ke mana :
**kalau apartment/flat/kondo detailkan ada lift atau tidak
-Perlukan pekerja angkat barang :


017-2103602 (izza)